Kategoriat
Uutiset

Tiedustelu Alppilentäjiin ja Herman Gummerukseen liittyenSukuyhdistyksellemme on tullut tällainen tiedustelu ja jos jollakulla sukulaisista on jotain lisätietoa asiasta, laittakaa tietoa uutisen lopussa olevaan sähköpostiosoitteeseen
Alppilentäjät_elokuva
Kuvakaappaus Alppilentäjät-elokuvan kotisivuilta

Toteutimme Ilkka Liettyän kanssa viime vuonna Alppilentäjät-dokumenttielokuvan Alppilentäjien kohtalokkaan lennon 100-vuotismuiston kunniaksi. Nämä suomalaislentäjät olivat tuomassa Italiasta Suomen ilmailuvoimille kahta lentovenettä, mutta molemmat koneet tuhoutuivat Sveitsissä syyskuussa 1920. Samalla kaikki kolme suomalaislentäjää ja mukaan lähtenyt italialainen mekaanikko saivat surmansa. Turmapäivää vietetään edelleen Suomen ilmavoimien vainajien muistopäivänä. Elokuvan teatterilevitys jäi valitettavasti pahasti koronan jalkoihin, mutta toivottavasti sitä päästään jatkamaan syksyllä. Elokuva esitetään myöhemmin myös TV:ssä.

Tietoa elokuvasta https://alppilentajat.fi/

Alppilentäjistä Wikipediassa https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Alppilent%C3%A4j%C3%A4t

Herman Gummerus liittyy Alppilentäjiin, koska hän Suomen edustajana Roomassa kävi tapaamassa suomalaisia lentäjiä Savoian tehtailla Sesto Calendessa. Elokuvaa tehdessämme olimme vielä perinteisessä käsityksessä, että Alppilentäjien koneisiin ei ollut lennolle maalattu Suomen ilmavoimien tunnuksia. Nyt olen saanut tiedon, että Herman Gummerus olisi Sesto Calendessa käydessään ottanut kuvan lentäjistämme heidän koneensa edessä.

Ja tieto kertoo, että kuva olisi myös painettu johonkin hänen kirjoistaan. Tämä kuva olisi historiallisesti merkittävä jo siksi, että se olisi ainoa olemassa oleva valokuva lentäjistä ja heidän koneistaan. Murskaantuneista koneista Sveitsissä sen sijaan on runsaasti kuvia. Lisäksi saamani tieto kertoo, että ainakín kuvassa olevassa koneessa olisi ollut Suomen ilmailuvoimien tunnus. Toivoisimme voivamme päivittää sekä elokuvaa että vallinnutta käsitystä tällä ainutlaatuisella kuvalla ja tiedolla.

Olen yrittänyt jäljittää kuvaa/kirjaa sekä kirjastolaitoksen että antikvariaattien kautta, mutta toistaiseksi turhaan. Kysynkin, voisiko yhdistyksenne kautta löytyä vinkkiä, mistä Gummeruksen kirjasta on kysymys?

Toiveikkaana
Pekka Potka
pekkapotka@me.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *